Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Midt i mængden – at tale om farvede identiteter

fredag, 14. november, 2014 @ 17:00 - 20:00

Hvordan kan man tale om farvet identitet uden selv at bære brænde til bålet? Danmark har i 2014 over flere omgange oplevet debatter om emner som hvidhed og om privilegier og diskrimination, der tager udgangspunkt i race. Der har for eksempel været hvidhedsdebatten i litteraturen, DR3’s temauge “Det er fedt at være hvid” og senest efterlysningen af en studerende på Københavns Universitet, som fejlagtigt blev mistænkt for at være terrorist.

Adoptionspolitisk Forum, en forening stiftet af transnationalt adopterede, ønsker at støtte op om denne gryende opmærksomhed på det, at vi alle er bærere af en farvet identitet, som er ved at tage form i Danmark. Det sker ved arrangementet “Midt i mængden – at tale om farvede identiteter”, hvor vi fokuserer på forskellige fremstillinger i kulturen, og hvordan vi kan tale om disse.

Vi håber på at se dig.

17:00:  Velkomst
17.30:  “Hvid nostalgi: Kolonialvarenes kolonihistorie og dansk hverdagsracisme” ved Mathias Danbolt
18:00:  Pause (mulighed for køb af mad og drikkevarer.)
18:15:  “Raceprofileringens konsekvens for identitet og tilhørsforhold” ved Roger Matthisen
18:45:  Pause
19:00:  Diskussion ved ordstyrer Lene Myong, Mathias Danbolt, Roger Matthisen og Mette Larsen
20:00:  Tak for i aften

Udstilling v. Jeannette Ehlers

– arrangementet er gratis og åbent for alle.

Tilmelding er ikke nødvendig, men reserver gerne stoleplads på [email protected] senest d. 5. november

 

Hvid nostalgi: Kolonialvarenes kolonihistorie og dansk hverdagsracisme” ved Mathias Danbolt

– om kolonialvarernes afbildninger.

En lang række kolonialvarer, som vi kan finde i de danske supermarkeder, fremstår med forskellige karikerede portrætteringer af mennesker, som oftest ikke er, hvad vi forstår som hvide. Hvilke betydninger kan man lægge i det, og hvordan kan vi diskutere dette uden selv at diskriminere?

Mathias Danbolt er adjunkt i Kunsthistorie, Københavns Universitet. Danbolt arbejder i øjeblikket på postdoc-projektet Colorblind? Theorizing Race in Danish Contemporary Art and Performance. Deltog i hvidhedsdebatten i litteraturen med artiklen “Den skandaløse påstand om strukturel racisme” bragt i Politiken.

 

“Raceprofileringens konsekvens for identitet og tilhørsforhold” ved Roger Matthisen

Roger Matthisen vil i fællesskab med deltagerne stille spørgsmålstegn til den generelle modstand i Danmark mod at acceptere ‘strukturel racisme’ som værende et lige så reelt faktum som de omstændigheder, der ligger til grund for klimaforandringerne i vores verden. Med udgangspunkt i den nylige hændelse, hvor en ung studerende blev udsat for en menneskejagt fra politiet på baggrund af sit udseende, vil diskussionen handle om, hvordan denne modstand kom til udtryk: hvad blev der sagt, hvilke investeringer har de personer, der sagde dette, og hvad får det af konsekvenser for de involverede parter?

Roger Matthisen er skuespiller, debattør, coach og selvstændig udviklingskonsulent. Matthisen har blandt andet været med i teaterstykkerne DEN HVIDE MAND og Hotel Nelsen.

 

Jeannette Ehlers, kunstner uddannet Det Fynske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi: Ehlers beskæftiger sig i sine værker med danskhed og Danmarks fortid som en kolonimagt og slavenation, og har i de seneste år medvirket på vigtige udstillinger og konferencer i Danmark og i udlandet. Herhjemme kan blandt andet nævnes den seneste soloudstilling SAY IT LOUD (2014), Nikolaj Kunsthal, København.

 

Lene Myong, adoptionsforsker, adjunkt ved Instutut for Uddannelse og Pædagogik, Århus Universitet: Myong har i sit arbejde med transnational adoption også skrevet om forhold, der vedrører race. Deltog i hvidhedsdebatten i litteraturen med artiklen “Værdien af et vidnesbyrd” bragt på modkraft.dk og har blandt andet skrevet Ph.d.-en Adopteret: Fortællinger om transnational og racialiseret tilblivelse.

 

Mette Larsen, studerende ved litteraturvidenskab, KU og en ud af to næstforkvinder i Adoptionspolitisk Forum: Larsen har været med til at stifte foreningen Adoptionspolitisk Forum. Hun beskæftiger sig primært med transnational adoption i skønlitteraturen og i relation til forhold omkring race og racisme.

 

Om arrangørerne

Adoptionspolitisk Forum (APF): Adoptionspolitisk Forum er en forening stiftet i efteråret 2013 af transnationalt adopterede. APF ønsker at stille spørgsmålstegn ved adoptionssystemet, som det praktiseres i Danmark og internationalt. Vi arbejder på at gøre adoption og adoptionsrelaterede emner synlige i samfundsdebatten, samt at sætte adoption på den politiske dagsorden igennem øget oplysning om effekter forbundet med adoption.

 

www.adoptionspolitiskforum.org

https://www.facebook.com/events/356337667824282/

Find os også på diverse sociale medier med hashtagget #midtimængden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Detaljer

Dato:
fredag, 14. november, 2014
Tidspunkt:
17:00 - 20:00
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Adoptionspolitisk Forum
E-mail
info@adoptionspolitik.org
Se Arrangør hjemmeside

Sted

KUA – København Universitet Amager
Karen Blixens Vej 4
København S, 2300 Denmark
+ Google Maps