VIDENSRESSOURCER

ARTIKLER

International adoption som norm og undtagelse.
Kronik af Boonyoung Han. Adopteret fra Sydkorea, men i dag bosiddende i Sydkorea og ph.d. studerende ved Seoul National University.

Adoptionsland
Global Adoption News

The Schuster Institute for Investigative Journalism
Fraud and Corruption in International Adoption

Blogs OG HJEMMESIDER

Queerkraft
Queerkraft har i de sidste par år kørt et tema med fokus på adoptionskritik. Såvel danske som internationale adoptionskritikere har bidraget.

Perpetualmotionofsearch
Matt Blesse er adopteret fra Sydkorea til Californien. Han bor i Sydkorea. Matt har i mange år arbejdet med udsatte unge i San Francisco, hvor han gennem spoken word og hip hop har forsøgt at give dem en stemme. Dette er hans personlige blog om livet i Sydkorea og poesi.

Daniel Ibn Zayd
Daniel Ibn Zayd er adopteret fra Libanon til USA. Han er vendt tilbage til Libanon, hvor han underviser i kunst og litteratur. Daniels kritik af transnational adoption er dybdeborende og hård.

Patrick Lundberg
Patrick Lundberg er adopteret fra Sydkorea til Sverige. Han er forfatter til bogen “Gul Utanpå”

Laura Klunder
Laura Klunder er adopteret fra Sydkorea og opvokset i Minnesota. Hun bor i Sydkorea, hvor hun arbejder for organisationen Koroot, en organisation der støtter tilbagevendte adopterede i Sydkorea.

Adoptanttanker
Noget så sjældent som en kritisk adoptantblog. Anbefales til kommende adoptanter.

Adoptee Reading: An Adoption Book Catalog – Books Written & Recommended By Adoptees
En blog med anmeldelser af børger om of af adopterede

BØGER

Gul Utanpå
Patrick Lundberg

Kinamann
Brynjulf Jung Tjønn

Adopted Territory – Transnational Korean Adoptees and the Politics of Belonging
Eleana Kim

Reframing Transracial Adoption: Adopted Koreans, White Parents, and the Politics of Kinship
Kristi Bryan

International Adoption: Global Inequalities and the Circulation of Children
Diana Marre og Laura Briggs (Eds)

The Language of Blood
Fugitive Visions
Jane Jeong Trenka

Outsiders Within: Writing on Transnational Adoption
Jane Jeong Trenka, Julia Chinyere Oparah, Sun Yung Shin (Eds)

Om adoption (skrevet af ikke-adopterede)

Finding Fernanda: Two Mothers, One Child, and a Cross-Border Search for Truth
Erin Siegal

The Child Catchers: Rescue, Trafficking, and the New Gospel of Adoption
Kathryn Joyce

Adoptions slagmarker
Dorris Seitz

Børneimporten
Amalie Linde, Matilde Hørmand-Pallesen og Amalie Kønigsfeldt

FILM (af adopterede om adoption)

“First Person Plural” (2000)
“In the Matter of Cha Jung Hee” (2010).
Deann Borshay Liem er instruktør, producer og manuskriftforfatter. Mest kendt for den Emmy-nominerede film  men har blandt andet også lavet dokumentarfilmen
www.mufilms.org

Resilience (2010)
Tammy Chu
Resilience is a feature documentary that looks at a side of international adoption rarely seen—what happens after the reunion. This award-winning film follows Myung-ja and Brent as they attempt to build a relationship after 30 years apart. Unable to communicate with each other, and amidst cultural clashes, the film follows the perspectives of both mother and son as they struggle to become a family again.

The Return (2018)
Malene Choi Jensen
To dansk-koreanske adoptivbørn vender for første gang tilbage til Korea. Karoline og Thomas bliver ved mødet med deres fædreland og med andre adopterede hvirvlet ind i en storm af følelser, der tvinger dem begge til både at tvivle på og konfronteres med deres egne skæbner og identiteter. THE RETURN opererer inden for hybrid-genren og er delvist baseret på instruktøren, Malene Chois, egne erfaringer samt andre adopteredes historier, som Malene fik indblik i under indspilningen af filmen i Seoul.

Forglem mig ej/Forget me not (2019)
Sun Hee Engelstoft
Filmen følger en gruppe kvinder og forstanderinden på det Syd Koreanske shelter for ugifte gravide kvinder Aesuhwon, og giver et indblik i den komplekse situation kvinderne står i, deres overvejelser og ikke mindst det ydre samfundsmæssige pres som hviler på deres skuldre. Skammen gør at bortadoption er den eneste rigtige mulighed for mange kvinder, som ønsker en god fremtid, da prisen for at leve som ugift mor ofte er meget høj. Den koreansk-adopterede instruktør, Sun Hee, sætter rammen for filmen og deler sin personlige historie og gennem mødet med mødrene på shelteret får hun en forståelse for, hvorfor hun selv blev bortadopteret for 36 år siden.

Film om adoption (af ikke-adopterede)
Mercy Mercy – adoptionens pris
Amys vilje
Twinsters
Hae-Jin

FORSKNING

Fortællinger om transnational og racialiseret tilblivelse
Lene Myong, Ph.d. afhandling Århus Universitet

Racialization in the intimate relations of transnational adoptees
Rapport written specific to Adoptionspolitisk Forum in Danish
Elisabeth Bruun Gullach, speciale Købehavns Universitet

KUNST

Joan Rang Christensen
Joan Rang (født 1976) er koreansk adopteret og bosiddende i Danmark. Joan er uddannet dramatiker fra Dramatikeruddannelsen i Århus i 2004. CV-et tæller bland andet stykkerne “Seks danske enaktere” (2003), “Blodets bånd” (2008), “Den Hvide Mand” (2011) og “The Falling Man” (2014).

Yong Sun Gullach
Yong Sun Gullach (født 1967) er koreansk adopteret, bosiddende i Danmark og har en cand.mag i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet 1998 og en MA i Medievidenskab fra New School University, New York 1999. Yong Sun Gullach opererer primært i feltet performative udtryk, videoinstallationer og poesi. 
www.hypersensitive.dk
www.thestarchildproject.com

Mette Hornbek
Mette Hornbek (født 1980) er koreansk adopteret, bosiddende i Danmark, uddannet cand.mag. og arbejder som scenekunstner med performative undersøgelser af sin egen race- og identitetsmæssige ’inbetween’-tilstand som dansk statsborger med andet genetisk ophav. Har bl.a. præsenteret forestillingerne ‘Forsøgspersonen’, ’Superdiva Megabitch Fucked Up Fantastisk’ og ’Live Out Loud’ i København.

Jane Jin Kaisen
Jane Jin Kaisen is a visual artist born in Jeju Island, South Korea and adopted to Denmark in 1980. She is based in Berlin and Copenhagen.

Maja Lee Langvad
Maja Lee Langvad (født 1980) er koreansk adopteret, bosiddende i Danmark og forfatter med afgang fra Forfatterskolen, København i 2003. Debuterede Med Holger Danske (2006), og har blandt andet været medredaktør på tidsskriftet Banana Split. Planlagt udgivelse af digtet “Hun er vred” i foråret 2014.

Patrik Lundberg 
Patrik Lundberg (født 1983) er koreansk adopteret og bosiddende i Sverige. Uddannet journalist og aktiv i den svenske adoptionsdebat. Debuterende med bogen “Gul Utanpå” (2013).

Jette Hye Jin Mortensen
Jette Hye Jin Mortensen (født 1980), koreansk adopteret til Danmark. Er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2010) og har udstillet på en lang række kunstinstitutioner både i Danmark og i udlandet blandt andet med “Adoptee and Alien: Visions from the periphery” (2007) og “The Apology” (2013).

Lisa Marie Rollins
Lisa Marie Rollins er transracialt adopteret, akademiker og kunstner. Hendes stykke Ungrateful Daugther er en udforskning af sin opvækst i et hvidt samfund.

Eva Tind
Eva Tind (født 1974) er koreansk adopteret og forfatter og kunstner med afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2001. Eva Tind har blandt andet udgivet bøgerne DO (2009) og Rosenvej (2013), samt udstillet diverse steder blandt andet med på Charlottenborg med udstillingen “Kafka” (2005).

Interesseorganisationer

Adoptionspolitisk Forum
(Det er os selv. Se Om APF)

Adopterede 30+
Adopterede 30+ er en organisation primært samlet i en uafhængig åben facebook-gruppe for alle adopterede over 30. Foreningen arrangerer primært sociale cafémøder for at udveksle erfaringer om adoption.

Adoptionstrekanten
Adoptionstrekanten er en dansk facebook-gruppe, som blev oprettet af en biologisk mor, en adoptant og en adopteret i 2013. Gruppen blev dannet som et modsvar til, hvad gruppen på det tidspunkt anså som Adoption og Samfunds dominerende rolle indenfor feltet. Adoptionstrekanten varetager de biologiske forældres-, adoptanternes-, og de adopteredes interesser.

Koreaklubben
Korea Klubben er en dansk forening for koreansk adopterede. Foreningen blev grundlagt i 1990, og arbejder for de koreansk adopterede, som er blevet adopteret til Danmark.
koreaklubben.dk

Åbenhed i Adoption
Åbenhed i Adoption er en facebookgruppe skabt i 2014. Den blev dannet som modsvar til Adoption og Samfunds diskurs for adoptanter og adopterede. Åbenhed i Adoption er samlingspunkt for adoptanter og adopterede med en kritisk holdning til transnational adoption.
Åbenhed i Adoption

Adoption & Samfund
Adoption og Samfund er en dansk forening. Foreningen blev oprettet i 1977 som en protestbevægelse imod skærpede krav for adoption, men i dag varetager [foreningen] både adoptanternes- og de adopteredes interesser.
adoption.dk

Udenlandske Interesseorganisationer

Adopted and Fostered Adults of the African Diaspora (AFAAD)
Adopted and Fostered Adults of the African Diaspora (AFAAD) er en forening af voksne afro-amerikanere som er opvokset i adoptivfamilier eller plejefamilier.

Adoptee Solidarity Korea (ASK)/KO
ASK was founded in March 2004 by a group of adopted Korean adults living and working in Korea . ASK looks at the issue of intercountry adoption out of Korea from a broad social and political perspective, as well as from a human rights point of view. We believe that the current practice of intercountry adoption from Korea is no longer necessary; its continued practice indicates a need for alternative forms of social support for Korea ‘s underprivileged class.

Global Overseas Adoptees’ Link (GOAL)/KO
The adoptee organization in Korea run by adoptees since 1998. Global Overseas Adoptees’ Link (G.O.A.’L) is a non-profit organization. G.O.A.’L is an organization of Korean adoptees, founded and operated by adoptees in South Korea, for the worldwide adoptee community.

United Adoptees International (UAI)/NL
The UAI is against the international development of childtrafficking and trade of children, answering the law of demand and supply of adopters and agencies. Something which is structurally denied and hidden in the adoption world.

Against Child Trafficking (ACT)
ACT promotes the full implementation of the UN Convention on the Rights of the Child (UNCRC) that first and foremost gives children the right to be cared for by their parents.

Land of Gazillion Adoptees
Land of Gazillion Adoptees is devoted to doing our small part in the important endeavor of highlighting the expertise, accomplishments, programs, projects, and stories of the thousands of Minnesota adoptees and their counterparts living elsewhere in the US and beyond. Our aim is to be “adoptee-centric” by: challenging the adoption status quo; challenging the traditional adoption narrative; challenging adoptees; and being challenged by all, be the challengers be adoptees or otherwise. http://landofgazillionadoptees.com/

Truth and Reconcilliation for the Adoption Community of Korea (TRACK)/KO
TRACK is an organization advocating full knowledge of past and present Korean adoption practices to protect the human rights of adult adoptees, children, and families. We belief that birth families and adoptees need rights, recognition, and reconciliation with society in order to fully contribute to a strong Korean society.

First Nations Repatriation Institute
The First Nations Repatriation Institute provides technical assistance, education; research and advocacy on the process of Truth, Healing and Reconciliation for the healing and return home of First Nations people impacted by foster care and adoption.

TAR- Transnationellt Adopterades Riksorganisation /SE
Transnationellt Adopterades Riksorganisation har skapats med syfte att via opinion, mobilisering och dialog i huvudsak verka för att synliggöra transnationellt adopterades rättigheter och skapa forum för adopterade i Sverige, oavsett ursprungsland.

UTAD Critical /NO
En frivillig organisasjon laget av utenlandsadopterte, for utenlandsadopterte og deres støttespillere. Vi skal løfte den adopsjonskritiske stemmen og bidra i offentlige debatten. I tillegg være informasjonskanal om utenlandsadopsjon.

 SKAN Adoption/SE
SKAN aims to create wider awareness about adoption issues in order to strengthen adoptees’ rights and to support single mothers in Korea.

Chileadoption/SE

Poesi

Skirt Full of Black
Sun Yung Shin

Rough and Savage
Sun Yung Shin

Paper Pavillion
Jennifer Kwon Dobbs

This Many Miles from Desire
Gardening Secrets from the Dead
Lee Herrick

Not my white Savior
Julayne Elle

Hun er vred
Maje Lee Langvad

Omkring Floden Han
Joan Rang Christensen

Viden

SFI
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (tidl. Socialforskningsinstituttet) er et nationalt forskningscenter under Socialministeriet. De har stået for to undersøgelser af adopterede, “Født i udlandet” (1977) og “Mit land er Danmark” (1989), samt forskningsoversigten “Adoption som indsats” (2007).

Tænketanken Adoption
Tænketanken Adoption blev oprettet i 2013 og er en tænketank bestående af fagfolk indenfor adoption. Formålet er at producere kritisk viden.

The Schuster Institute for Investigative Journalism ved Brandeis University
The Schuster Institute for Investigative Journalism ved Brandeis University har i flere år kigget dybt på korruption og svindel i det transnationale adoptionssystem.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Comments are closed.