Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Danmarks Eksperiment i Grønland

torsdag, 25. februar, 2016 @ 18:45 - 21:00

Gratis

Tilmelding er gratis, men tilmelding SKAL ske på Billetto.

Den 3. november 2015 udtalte Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han mente at børneområdet i Grønland skulle tilbage under dansk administration. Udtalelsen kom som reaktion på en rapport, der dokumenterede omfattende omsorgssvigt blandt børn i Nordvestgrønland. Dansk intervention i “opdragelsen” af grønlandske børn er dog ikke ny. I 1951 blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark, hvor de skulle lære dansk, uddannes og opdrages efter danske og ”moderne” idealer og dermed udgøre spydspidsen i udviklingen og moderniseringen af det grønlandske samfund. Eksperimentet førte ikke til den moderniserende avantgarde, som de danske administratorer i Grønland og i København havde forestillet sig. Indgrebet fik dog vidtrækkende konsekvenser for deltaforflidoggodopførselgernes egne liv, deres forhold til deres familier i Grønland og det grønlandske samfund.

Debatmødet vil tage udgangspunkt i de livserfaringer, som de tvangsfjernede grønlandske børn i 1951 gjorde sig dengag op gennem deres liv som voksne, og deres politiske kamp for at få en undskyldning fra den danske stat. Der vil derefter være debat om, hvorvidt den aktuelle debat omkring dansk intervention i Grønland i forhold til børneområdet udspringer af lignende koloniale og imperiale ideer, der udgjorde grundlaget for eksperimentet i 1951. Er der stadig en tro på, at danske samfunds- og familieværdier udgør det bedste ikke kun for børn i Grønland i dag, men også for de tusindvis af transnationalt adopterede som er kommet til Danmark fra primært tredjeverdens lande i de sidste fem årtier? Hvorledes kan transnationalt adopterede lære af de grønlandske erfaringer, og hvilke muligheder er der for solidaritet og samarbejde?

Oplægsholdere og paneldeltagere:

Helene Thiesen, Blev sendt til Danmark i 1951 og forfatter til bogen ”For flid og god opførsel: Vindesbyrd fra et eksperiment”.
Jens Heinrich, Forsoningskommissionen
Aaja Chemnitz Larsen, Medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit

Panelmoderator:
Anders Riel Müller 송연준, Adoptionspolitisk Forum

 

Print Friendly, PDF & Email

Detaljer

Dato:
torsdag, 25. februar, 2016
Tidspunkt:
18:45 - 21:00
Pris:
Gratis
Begivenhed Kategorier:
,
Hjemmeside:
https://www.facebook.com/events/522648837926401/

Arrangør

Adoptionspolitisk Forum
E-mail:
info@adoptionspolitik.org
Hjemmeside:
https://www.adoptionspolitiskforum.org

Sted

Adoptionshuset i Verdenskulturcentret
Nørre Allé 7
2200 København N, 2200 Danmark
+ Google Maps